The John Madejski Garden

This Italianate courtyard is at the heart of London's V&A Museum. The elegant oval pool, fringed with shallow steps and delicate water jets is its central feature.

With a history dating back to 1851, London’s Victoria & Albert Museum is the world’s largest museum of the decorative arts. At the beginning of the 21st Century, the museum embarked upon an ambitious project to transform the museum buildings and grounds. The John Madejski Garden was a key element of the project.

Our brief was to design and build the water feature in the elegant central courtyard. Flanked by lawns, the stepped, elliptical pool complements the simplicity of the gardens, the sandstone paving mirroring the stonework of the museum buildings. The surface of the reflection pool is interrupted by splashes from the delicate jets that frame the piece.

By night, the character of the feature changes. Light emerges from beneath the steps that frame the pool, whilst reflections from the buildings give it depth and tranquillity.

 

Project Facts

  • Location: Kensington, London
  • Client: V&A Museum
  • Services: Design and build
  • Features: Reflection pool, water jets
  • Partners: Kim Wilkie Landscape Architects, Mitie